Recensies

Over GODEN EN REUZEN

Kidsweek maart 2015

Achthonderd jaar geleden werden de verhalen uit de Noordse mythologie opgeschreven in ‘De Edda’ door de IJslander Snorri Sturluson. Simone Kramer vertelt ze opnieuw in haar boek: ‘Over Goden en Reuzen, verhalen uit de Edda’.
Er staan verhalen in over oerkoeien, rijpreuzen, vliegende paarden en nog veel meer. Door de ingewikkelde namen zijn de verhalen niet echt makkelijk te lezen, maar wonderbaarlijk zijn ze zeker.
Het allerleukste: de namen en verhalen uit dit oerboek kom je nog steeds overal tegen. In tekenfilms, bij Harry Potter en ook in de Hobbit.

Over VAN REYNAART DE VOS TOT SINT BRANDAAN

Nederlands Dagblad, april 2013
door Sophia Geuze

Deze verhalen zijn niet alleen mooie folkloristische vertellingen, ze laten ook zien hoe mensen in de middeleeuwen dachten over leven en dood.
De boeken van Simone Kramer zijn te mooi om ze uit de bibliotheek te halen. Ze horen thuis op de verlanglijstjes van kinderen en volwassenen.

Over VAN PARCIFAL TOT BEOWULF

NRC Handelsblad – oktober 2011
door Thomas de Veen

De mooiste heldenverhalen uit de Middeleeuwen zijn verzameld door Simone Kramer die er spannende verhalen van maakte, in de taal van nu. Dé tip voor wie houdt van ridders, kastelen, jonkvrouwen en draken.

De Gooi- en Eemlander (en andere provinciale kranten)
door Hanneke van den Berg

Simone Kramer heeft zich gestort op de beroemdste verhalen uit de Middeleeuwen. Met dit boek kunnen docenten van de bovenbouw in de basisschool, en de brugklas in het voortgezet onderwijs, hun geschiedenisles een flinke portie extra peper geven.

over DE TOCHT VAN DE ARGONAUTEN

Dagblad Trouw – 31-1-1996
door Lieke van Duin

Simone Kramer schreef de verhalen over goden en beroemde helden en ook liefdesverhalen - in een sobere, heldere taal zonder poespas of mooimakerij, waarin ze en passant, zonder dat het belerend overkomt, veel uitlegt, zoals wat een orakel en de Muzen waren. ‘De tocht van de Argonauten’ is een publieksvriendelijk en voor kinderen een buitengewoon waardevol boek.

over MENSEN DRAKEN EN DOLFIJNEN

uit ‘Horen, zien en lezen’ sept. 2005

In een vlotte en geestige stijl worden in dit boek niet alleen Griekse goden maar ook mensen geportretteerd met hun liefdesaffaires, ruzies, wraaknemingen en heldendaden. De kleurenillustraties van Els van Egeraat passen wonderwel bij de tekst. Een meeslepende kennismaking met de Griekse mythologie die zich ook fijn laat voorlezen.

over DE STRIJD OM TROJE

op Pluizuit, website met recensies van jeugdboeken
door Pol van Damme

Het bekende epos over de strijd tussen de Grieken en de Trojanen wordt hier op een eenvoudig en duidelijke manier verteld. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen zullen dit verhaal met plezier lezen en een klare kijk krijgen op de ingewikkelde godenwereld van de Grieken.

over DE STRIJD VAN DE TITANEN

uit de Gooi- en Eemlander, augustus 2005
door Hanneke van den Berg

Over de Griekse mythologie bestaan al meer boeken van Simone Kramer. Mooi uitgegeven en fraai geschreven. In ‘De strijd van de Titanen’ staan talloze verhalen waarin alle minder fraaie eigenschappen van de mens ook in de Griekse goden blijken te huizen. Hoe menselijk waren de goden toch, of hoe goddelijk is de mensheid? Dit boek is een prima inwijding in de verhalen rond de oude Grieken.

over DE OMZWERVINGEN VAN ODYSSEUS

uit Vernieuwing, tijdschrift voor onderwijs en opvoeding, febr. 2007
door Peter van den Hoven

Prachtige verhalen vol strijd, wanhoop en verlangen door Kramer omgezet in een eigentijdse taal die recht doet aan de klassieke herkomst, maar modieuze ingrepen gelukkig mijdt. Al eerder bewees deze schrijfster dat ze de Griekse mythen een warm hart toedraagt. Met haar bewerkingen zorgt ze ervoor dat die godenverhalen levendig en actueel blijven.

over VAN GROTE BEER EN ORION

uit NRC-Handelsblad, 21-11-2008
door Mirjam Noorduijn

In bondige verhalen legt Kramer aan de hand van de Griekse mythologie uit hoe ons firmament zijn (beeld)betekenis heeft gekregen. Iedereen kent sterrenbeelden als Grote Beer en Waterman. Is het niet fascinerend om te weten dat zij ‘bestaan’ dankzij de amoureuze perikelen van oppergod Jupiter, die o.a. de nimf Callisto en de jonge prins Ganymedes verleidde en hen daarna voor eeuwig als sterren aan de hemel zette? Verhalen vertellen is een artistieke prestatie die zonder verbeelding niet geleverd kan worden.

over DE GRIEKSE TRAGEDIES

Jeugdliteratuur in de praktijk – december 2009
door Rob van Veen

Simone Kramer weet als geen ander de verhalen uit de Griekse oudheid en mythologie nieuw leven in te blazen. Dit boek bevat 16 verhalen naar toneelstukken die door de Griekse schrijvers Aischylos, Sophokles en Euripides in ± 500 v.Chr. zijn geschreven.
Kramer koos bewust voor een opzet waarbij de tragedies niet zijn gerangschikt naar schrijver, maar zoveel mogelijk naar de tijd waarin het beschrevene plaatsvond. In een voorwoord zegt zij dat deze treurspelen veel meer drama, poëzie en psychologie behelzen dan één boek kan bevatten en dat ze daarom – vaak met spijt in het hart – de nadruk legt op de gebeurtenissen die zich erin afspelen. Gelukkig maar zou ik zeggen, want het komt de leesbaarheid van het boek zeer ten goede. De Griekse Tragedies is zeer geschikt voor lezers in de onderbouw van havo en vwo, gymnasiasten, maar ook volwassenen die hun ‘klassieken’ willen opfrissen.